YERKFTA – Young Europeans rediscover and keep folk traditions alive 2013 – 2015

YOUNG EUROPEANS REDISCOVER AND KEEP FOLK TRADITIONS ALIVE

МЛАДИ ЕВРОПЕЙЦИ ПРЕОТКРИВАТ И ПАЗЯТ ЖИВИ ФОЛКЛОРНИ ТРАДИЦИИ – 01.08.2013 – 31.07.2015

От 01.08.2013 г. гимназията работи по нов проект по секторна програма “Коменски” с партньори от Литва, Полша, Румъния и Турция. Координиращо училище за проекта е Професионална гимназия по железопътен транспорт “Никола Йонков Вапцаров”, гр. Горна Оряховица, България.

Проектът има за цел:

– Участващите училища да се обединят в изучаването на фолклора, традициите и културата на всяка страна партньор в проекта;

– Да даде възможност на учениците от всички страни да покажат магичната сила на фолклорните танци, фолклорната музика и традициини костюми и да въздействат на останалите;

– Да повиши опита свързан с разнообразието на европейската култура и да помогне на учители и ученици да преодолеят предразсъдъците, стереотипа и ксенофобията а също така и да преоткрият и запазят живи фолклорните традиции.

Ще бъдат изготвени различни финални продукти като: наръчник за фолклора, многоезичен речник, постер, лого, шапки на проекта, уеб сайта, DVD на проекта, а също така ще бъдат изготвени изложби свързани със страната, занаятите, храната. По време на някои работни срещи ще има международни фестивали посветени на танците и музиката в партньорските страни.

Уеб сайтове на партньорите ни в проекта:

Литва: Vilniaus Adomo Mickevičiaus gimnazija: www.gam.lt

Полша: Prywatne Liceum Ogólnokształcące dla Młodzieży: www.nowytarg.edu.pl

Румъния: LICEUL TEORETIC ION CANTACUZINO PITESTI:

Турция: Arif Nihat Asya Ortaokulu: www.bursaarifnihatasya.k12.tr

 


First meeting Gorna Oryahovitsa, Bulgaria – 21.10.2013 – 28.10.2015

Първа работна среща – ПГ по ЖПТ, Горна Оряховица – 21.10.2013 – 28.10.2015

От 21 октомври до 28 октомври 2013 г. в ПГ по ЖПТ се проведе първа работна среща по проект: “Млади европейци преоткриват и пазят живи фолклорни традиции” съвместно с партньори от Литва, Полша, Румъния, Турция. По време на работната среща – беше изготвена изложба на тема: “Това е моята страна”, презентации: “Моята страна, град, регион и училище” и дискусия на тема: “Митовете и легендите в моята страна и тяхното влияние върху нас”. Участниците посетиха Етъра, Велико Търново и Арбанаси, където имаха възможност да се запознаят с местните традиции, обичаи, начин на живот и храна.

От 28 февруари 2014 г. до 05 март 2014 г., учениците Мартин Конакчиев, Цветелин Мартинов, Тодор Радев, Величка Георгиева и Петя Кръстева взеха участие в работна среща по секторна програма “Коменски” в гр. Вилнюс, Литва. Учениците представиха филм за “Зимните празници в моята страна” и “Как празнуваме Коледа”. По време на училищния фестивал за сирни заговезни във вилнюската гимназия бяха представени и традициите и обичаите свързани с коледуване, сурвакане и първи март. Учениците ни разгледаха замъка Тракай и Литовския етнографски музей на открито, където взеха участие в стари литовски традиции по изпращане на зимата и посрещане на пролетта.

 

Учениците от ПГ по ЖПТ “Н. Й. Вапцаров” взеха участие в работна среща по секторна програма “Коменски”, която се проведе от 07.04.2014 г. – 13.04.2014 г. в гр. Питещ, Румъния. От гимназията участие взеха следните ученици Ивелин Мутафов ІХб, Тодор Радев Хб, Вилислав Николов Ха, Цветелин Мартинов и Евгений Грозев от 11а, Мартин Конакчиев 12б и Валентин Господинов 12а клас. По време на работната среща учениците изготвиха речник свързан с фолклорни термини и работиха върху справочник на проекта. На специална работна сесия те представиха презентация на тема: “Пролетните празници в моята страна”. Учениците ни участваха и в традиционния празник за град Питещ “Симфония на лалетата”, където имаха възможността да дефилират пред официални представители на града.

Наред с основните дейности по проекта домакините бяха организирали културна програма, която включваше посещение на замъка Пелеш в Синая, замъка Бран, Етнографския музей в Голещи, където учениците ни рисуваха върху стъкло и правиха кукли. Посетиха също и старата столица на Влахия – Курте де Аргес, замъка Пойнари – истинския замък на граф Дракула и язовир Видрару.